maanantai 5. joulukuuta 2016

Muistoja yrittäjän alkutaipaleelta kymmenen vuoden takaa

Pakkaillessani edelleen Suomalainen joulu -nuottikirjoja pehmustettuihin kirjekuoriin, nousee mieleeni nostalgisia muistoja tasan kymmenen vuoden takaa.

2006 Bells julkaisut -niminen yritykseni oli käynnistänyt toimintansa keväällä ja myöhemmin loppusyksystä julkaissut ensimmäisen tuotteensa: Suomalainen joulu. Poikkeuksena aiempiin yksinlaulajille suunnattuihin kokoelmiin siitä julkaistiin samanaikaisesti versiot kolmelle eri äänialalle: korkealle, keski- ja matalalle äänelle.

Ensimmäinen painos oli jälkikäteen arvioiden selvästi ylimitoitettu. Jouduin hankkimaan pankista lainaa, jotta saisin maksettua sen painokustannukset ja tekijänoikeuskorvaukset. Onneksi sain vakuutettua pankin saamieni ennakkotilausten määrällä. Silloiselle painotalolle minun piti vielä hankkia pankkitakaussuostumus. Varmaan ihan oikeasta syystä. Loppujen lopuksi en tullut lainaa koskaan tarvitsemaan, sillä ihmiset ehtivät maksaa tilauksensa ennen kuin suuri painotalon lasku erääntyi maksettavaksi.Kun kirjat tulivat painosta, en ehtinyt kauan iloita - kirjasta löytyi virheitä! Painotyötä edeltävä hirvittävä paine, kiire ja kokemattomuus aiheuttivat sen, että sisällön oikoluku jäi huolimattomaksi. Myöhemmin kirjan ensimmäisestä painoksesta on paljastunut hävettävän paljon virheitä, jotka on saatu korjattua myöhempään painokseen. Muutamat ystäväni onneksi auttoivat laulutekstien oikoluvun kanssa, siksi laulutekstit ovat suhteellisen virheettömät.

Ensimmäisten virheiden löytyminen oli todella lannistava kokemus. Kun, muutenkin palautteelle herkässä mielentilassa, työnsä jäljessä havaitsi puutteita, teki jossain vaiheessa aivan mieli käydä kippaamassa kirjat läheiseen järveen, kaikki viisi kuormalavallista!

Oppirahat on kuitenkin vähitellen maksettu ja nuottikirjan kokoamisen ja toimittamisen sudenkuopat ovat nyt hyvin tiedossa. Oikolukua ei voi koskaan harjoittaa liiaksi; aina jotain puutteita ja virheitä kirjojen ensimmäisiin painoksiin jää. Nyt tosin merkittävästi vähemmän kuin silloin.

Suomalainen joulu - matalalle äänelle (1.painos, 2006)

Tällaiselle joululaulukokoelmalle on ollut selkeä tarve markkinoilla ja kirjat ovat kelvanneet ostajille kotikutoisuudestaan huolimatta. Kohta runsaslukuinen ensimmäinen painos on myyty kokonaisuudessaan loppuun.

Kymmenen vuoden kuluessa Suomalainen joulu -kirjalaatikot ovat kiertäneet mukanani ympäri Suomea varastosta varastoon. Viimeiset laatikot ovatkin melko rähjääntyneen näköisiä. Onneksi suurin osa niiden sisällöstä on säilynyt vahingoittumattomana, joten kirjoja kehtaa vielä myydä asiakkaille. Kun viimeinenkin kirja tästä esikoisteokseni ensimmäisestä painoksesta menee kuoreen, niin samalla tunnen iloa ja haikeutta. Yksi lehti Bells Publishing Oy:n historia sulkeutuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti