lauantai 9. toukokuuta 2015

Lauluja äideille

Äitini 
Miss' onkaan rakkaus, jonka valta voi meidät temmata kuolemalta, mi niinkuin enkeli, kaitsee, kantaa, ei mitään vaadi, vaan kaikkens' antaa?- Maan päällä yksi on voimakkain, on äidin rakkaus suuri vain.
- Zacharias Topelius

 Äidin rakkaudessa (lastaan kohtaan) on jotain syvällisen puhuttelevaa; sitä pidetään puhtaan rakkauden ilmentymänä kaikessa epäitsekkyydessään, uhrautuvaisuudessaan ja armollisuudessaan.

Uskon että tämä voimakas side kehittyy jo varhaislapsuudessa odotusaikana, kun äiti ja lapsi ovat elimellisessä yhteydessä toisiinsa.

Lukuisat taiteilijat ovat käsitelleet aihetta kauniisti niin kirjallisuudessa, runoudessa, maalaustaiteessa kuin musiikissakin - lauluissa ennen muuta.

Yksi tunnetuimpia ja rakastetuimpia perinteisiä äitienpäivälauluja on J.N. Lahtisen säveltämä ja Siiri Lamerin sanoittama Orvokkini tummasilmä. Laulussa rinnastuvat kauniisti lapsen hoivaama kukkamaa ja äidin hoivaama lapsi. Lapsi päättää luovuttaa äidilleen, kuin kiitokseksi kaikesta, pari kukkaa omasta kukkamaastaan.

J.N. Lahtinen: Orvokkini tummasilmä (san. Siiri Lameri) 1.säkeistö
Äitienpäivälaulujen ydinohjelmistoon kuuluu itsestään selvyytenä myös Robert Theodor Hansenin säveltämä ja Lydia Koidulan sanoittama alkujaan vironkielinen Äidin sydän ('Ema süda'). Laulussa kuvataan kaikkia äidinrakkauden parhaita ominaisuuksia.

R.T. Hansen: Äidin sydän (san. Lydia Koidula)

Kaikesta päätellen P.J. Hannikaisen (1854-1924) pojilla on jäänyt hyvin rakkaat muistot lapsuudenkodistaan, sen verran paljon he ovat säveltäneet äidistä ja äidin rakkaudesta kertovia lauluja.

Tunnetuin näistä lienee Ilmari Hannikaisen (1892-1955) säveltämä laulu tuntemattoman runoilijan tekstiin Min moder ('Oi äiti armas'). Ilmari oli loistava pianisti, mutta häneltä syntyi pianosävellysten lisäksi myös upeaa laulumusiikkia.

Ilmari Hannikainen: Min moder ('Oi äiti armas') (san. tuntematon)
Laulu on tullut tunnetummaksi suomenkielisenä käännöksenä, jonka tekijä on jäänyt tuntemattomaksi. Toinen liki yhtä tunnettu äidille omistettu laulu Ilmari Hannikaiselta on Alli Nissisen sanoittama Äidin silmät.

Ilmari Hannikainen: Äidin silmät (san. Alli Nissinen)
Ilmari Hannikaisen nuorempi veli, harpisti ja säveltäjä Väinö Hannikainen (1900-1960), sävelsi myös lauluja äidille. Yksi hänen pienimuotoisista yksinlauluistaan on Äidille, Op. 23. Se on sävelletty Julius Krohnin (1835-1888) tekstiin.

Väinö Hannikainen: Äidille, Op. 23 (san. Kurki-Suonio).
Myös Oskar Merikannolta (1868-1924) on syntynyt hienoja yksinlauluja äideille: Äitini silmät, op. 99 (san. Kasimir Leino) ja Ainoa maan päällä, op. 107 no. 3 (san. Julius Krohn).


Oskar Merikanto: Äitini silmät, op. 99 (san. Kasimir Leino)
Oskar Merikanto: Ainoa maan päällä, op. 107 no. 3 (san. Kurki-Suonio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti