lauantai 23. toukokuuta 2015

Kirkkolauluaarteistoa - Soi, kiitos, soi

Soi, kiitos, soi - hartaita yksinlauluja 1 (Bells, 2015)Soi, kiitos, soi - hartaita yksinlauluja 1 (Bells, 2015) on uusi kirkkolaulukokoelma. Sisältö nojaa vahvasti traditionaaliseen (perinteiseen) kirkkolauluperinteeseen.

Uusi kokoelma on jatkoa kustantamon aikaisemmalle Hartaisiin hetkiin -laulukokoelmalle.

Soi, kiitos, soi -kokoelmassa on kaksi hengellistä laulusarjaa: tsekkiläisen Antonín Dvořákin (1841-1904) Raamatullisia lauluja, op. 99, jonka laulutekstit ovat Raamatun psalmeja ja Ilkka Kuusiston (s. 1933) Alla Jumalan auringon, jonka laulutekstit ovat Niilo Rauhalan (s. 1936) käsialaa.


Dvořákin Raamatullisia lauluja (Biblické písně) on kymmenosainen laulusarja. Yleissävyltään hyvin lyyristen ja valoisien laulujen tekstit ovat kaikki Raamatun psalmitekstejä. Alkukieliset (tsekki) tekstit ovat vanhasta Kralicen Raamatusta. Lauluista on ollut vanhastaan laulettavia suomennoksia, mutta laulut on käännetty kokoelmaan uudestaan niin, että teksti noudattaa uskollisemmin alkukielistä musiikillista asua ja sanarytmiä.
Antonín Dvořákin laulusarjan avaustahdit

Ilkka Kuusiston viisiosainen laulusarja Alla Jumalan auringon on koottu Juvan seurakunnan juhlakantaattiin sävelletyistä lauluista. Teoksen tilasi Ilkka Kuusistolta kuuluisa bassolaulaja Martti Talvela (1935-1989). Laulut on sävelletty alunperin bassoääntä ajatellen, eli ne ovat sävelalaltaan matalia ja hyödyntävät runsaasti matalaa rekisteriä. Talvela ehti kuitenkin kuolla traagisesti ennen teoksen kantaesitystä (1991).

Laulusarjassa on musiikillisia ja tekstillisiä viittauksia eri kirkkokuntien (protestanttisuus, ortodoksisuus ja katolisuus) tunnusomaisiin elementteihin. Helposti omaksuttava musiikki nojaa vahvasti perinteiseen, tonaaliseen sävelkieleen.

Soi, kiitos, soi -kokoelmassa on useita saksalaisen barokkisäveltäjä Johann Sebastian Bachin hengellisiä lauluja Schemelli-laulukirjasta. Osa lauluista on Bachin omaa käsialaa ja osa hänen sovituksiaan Schemelli-kokoelman sävelmiin. Bachin Schemelli-laulut kuuluvat edelleen kaikkein keskeisimpään kirkkolauluohjelmistoon protestanttisen kirkkomusiikin piirissä.

Bachin Schemelli-lauluihin kuuluva Aurinko armas, tuo suven tuoja (Die güld'ne Sonne)


Muuta kansainvälisesti tunnettua ohjelmistoa edustavat Georg Friedrich Händelin soitinkantaatista sovitettu "Soi, kiitos, soi" ('Dank sei Dir, Herr'), jonka mukaan uusi kokoelma on saanut nimensä, W.A. Mozartin "Oi, terve, siunattu" ('Ave verum corpus'), César Franckin "Leivästä enkelten" ('Panis angelicus'), Pjotr Tshaikovskin "Isä meidän" ('Otshe nash')sekä Vladimir Vavilovin säveltämä "Caccinin Ave Mariana" tunnettu laulu.

Kokoelmasta löytyy myös Pohjoismaista kantaohjelmistoa Ole Bullin Paimentytön sunnuntai, Edvard Griegin mieskuorosovituksen pohjalta laadittu yksinlaulusovitus "Oi, joukko valkopukuinen" (Sov. Eyvind Alnæs), Oskar Lindbergin urkusävellyksenä paremmin tunnettu "Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta" Jouni Someron yksinlaulusovituksena,

Uudessa kokoelmassa on runsaasti kotimaista perinteeseen nojaavaa ohjelmistoa: Kreeta Haapasalon "Kanteleeni" Erkki Melartinin sovituksena, P.J. Hannikaisen "Suojelusenkeli" ('Maan korvessa kulkevi') Ari Lohen sovituksena, Mikael Nybergin pienimuotoiset laulut "Paimenpoika", "Tuolla keinuu pieni pursi" ja "Vuosi vanha vaipui hautaan".

Paimenpoika on suomalaiseen koululauluperinteeseen kuuluva harrashenkinen Mikael Nybergin sävelmä laulu.


Suomalaisen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjasta on mukana runsaasti virsiä mm. Armas Maasalon, Eino Linnalan, Juha Hakulisen ja Antti Heikkilän yksinlaulusovituksina sekä muuta hengellistä kansanlauluaarteistoa. Mainittakoon niistä L.J.G. Stråhlen sovitukset, joita kokoelmassa on useampia. Niiden lisäksi kokoelmassa on, osin uusia, yksinlaulusovituksia kaikille tutuista lauluista "Onpa taivaassa tarjona lapsillekin" (Sov. Ari Lohi), "Enkeli" ('Nyt kerron mä sulle, lapseni') (Sov. Juha Hakulinen), "Kaanaanmaa" (Sov. Antti Heikkilä), "Mun kotini taivaassa" (Sov. tuntematon), "Laulu taivaasta" ('Olen kuullut on kaupunki tuolla').

Soi, kiitos, soi -kokoelmassa on myös useita kotimaisten mestarisäveltäjien hartaita yksinlauluja mm. Ilmari Hannikaiselta, Erkki Melartinilta, Oskar Merikannolta, Heikki Klemetiltä, Taneli Kuusistolta ja Joonas Kokkoselta. Niiden lisäksi kokoelmassa on joitakin "uudemman aallon" hengellisiä lauluja kuten Mika Piiparisen "Oi, katso, mikä aamu" Kaj-Erik Gustafssonin sovituksena ja Kari Rydmanin "Niin kaunis on maa".

Aivan uusiakin lauluja kokoelmassa on; tämän vuosituhannen puolella syntyneitä lauluja ovat Juha Hakulisen säveltämä "Suojelusenkeli" Immi Hellénin tekstiin ja kaikkein tuoreimpana Martti Syrjäniemen säveltämä kaunis iltalaulu Inkeri Karvosen tekstiin "Nyt päivä laskee, yön varjoon vaipuu" (2012). Säveltäjä laati itse lauluunsa pianosäestyksen kokoelmaa varten.

Kokoelman tuorein laulu Martti Syrjäniemen iltalaulu Inkeri Karvosen tekstiin on sävelletty vuonna 2012.


1 kommentti:

  1. Uusi kokoelma ilmestyi juhannuksen alla. Nyt on kaikki ennakkotilaukset postitettu. Upealta ja laadukkaalta näyttää uutuus!

    VastaaPoista